Rum
A rum az égetett szeszek egy fajtája. Hagyományosan a nádcukor feldolgozás során visszamaradó melaszból, vagy közvetlenül a cukornád levének lepárlásával készítik, majd a párlatot tölgyfahordókban érlelik. A rum jellemzően 37%-60% alkoholtartalommal bír, de léteznek igen magas alkoholtartalmú akár 80%-os rumok is (Spitz rum, Stroh rum). A rumok között 4 fő kategóriát különböztethetünk meg: a fehér-, sötét-, arany- (gold) és a fűszerezett rumok. A rumgyártás hagyományosan a Karib térség sajátja, de mára számos egyéb térség is foglalkozik rumkészítéssel. Korábban a fehér rumot jellemzően koktélokba keverve, a sötét és gold rumokat inkább magukban fogyasztották. Mára a legtöbb rumot koktélok alapanyagaként fogyasztják. Léteznek viszont igen különleges idős „viejo”, illetve érlelt „anejo” rumok is, melyek fogyasztását, a whisky-khez hasonlatosan magukban vagy jégre töltve ajánljuk.