Tequila
A tequila Mexikó nemzeti itala. Az eredeti tequila-t kék agávéból nyerik. Az agávéból nyert nedűk lepárlását követően a tequila fajtájától függően palackozzák, vagy hordóban tovább érlelik, illetve pihentetik. A tequiláknak 3 főbb csoportját különböztetjük meg, léteznek az érlelés nélküli silver, vagy más néven blanco tequila-k, léteznek gold, vagy más néven reposado (pihentetett) tequila-k. A legmagasabb minőséget mégis az érlelt „anejo” tequila-k jelentik. A tequila-k minőségének legfontosabb meghatározója a valódi agavé tartalom. Léteznek úgynevezett mixto tequla-k, melyek csak részben (min. 51%-ban tartalmaznak kék agávé párlatot), és a 100% agávéból készült prémium minőségű tequila-k (1800, Herradura, Agavero, Patron tequila). A tequila fogyasztása hagyományosan „kísérő” nélkül szokás, de mára jellemző, hogy a silver tequila-kat sóval és citrommal, míg a gold tequila-kat naranccsal és fahéjjal fogyasztják.